9 02, 2019

Macedonians of Hunza are distraught with the volatile situation in Macedonia!

By | 2019-02-09T02:29:19+00:00 February 9th, 2019|Latest News|Comments Off on Macedonians of Hunza are distraught with the volatile situation in Macedonia!

Irfan Karim is the World Macedonian Congress President for Pakistan, representing the Hunza people, who identify as Macedonians, and direct descendants of Alexander the Great.  Many of Alexander’s soldiers remained in the regions of Hunza and Kalash in today’s North Pakistan. WMC-Hunza President Irfan Karim The Hunza live in northern Pakistan, high in the mountains [...]

19 01, 2019

КУЧИЊАТА ЛАЈАТ: ДРЖТЕ ГО КРАДЕЦОТ! А КАРАВАНИТЕ СИ ВРВАТ…

By | 2019-01-19T15:24:43+00:00 January 19th, 2019|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on КУЧИЊАТА ЛАЈАТ: ДРЖТЕ ГО КРАДЕЦОТ! А КАРАВАНИТЕ СИ ВРВАТ…

Кога нешто ќе украдете, народот вели, единствен спас од ризик да ве фатат е: Стојте в место и викајте држте го крадецот... Затоа, кога ќе сретнете коментари со наслов “Тодор Петров соработник на тајните служби”, “Тодор Петров предавник”, “Тодор Петров чадор на квислинзите”, “Тодор Петров агент на ЦИА и МИ6”, “Тодор Петров шпион на КГБ”, [...]

12 01, 2019

СМК – Меѓународно соопштение за медиумите

By | 2019-01-12T22:16:17+00:00 January 12th, 2019|Latest News, Press Release|Comments Off on СМК – Меѓународно соопштение за медиумите

12/01/2019, Сиднеј, Австралија - Светскиот Македонски Конгрес (СМК) остро го осудува вчерашниот чин на велепредавство кој го изврши Владата на Македонија. СМК е длабоко разочаран од сите 81 пратеник кои гласаа "ЗА" за промената на уставот и преименување на Република Македонија. Меѓународен Претседател Господин Тодор Петров, Меѓународен Под-Претседател и Глобален главен оперативен директор Џим Стефановски [...]

11 01, 2019

ГРУЕВСКИ – Незаборавајте дека ставате ,,црн печат,, на една 140 годишна крвава битка за македонското национално прашање.

By | 2019-01-11T07:46:30+00:00 January 11th, 2019|Latest News|Comments Off on ГРУЕВСКИ – Незаборавајте дека ставате ,,црн печат,, на една 140 годишна крвава битка за македонското национално прашање.

Пишува – НИКОЛА ГРУЕВСКИ Течат последните часови до промената на Уставот заради Преспанскиот договор и промената на името, идентитетот, историјата... Кога овие измени ќе поминат во македонскиот парламент, Грција сигурно нема да ја пропушти оваа историска шанса да постигне договор кој за нив е целосен триумф а за нас содржината на тој договор е национална [...]

8 01, 2019

President Ivanov: Let’s protect, respect and love the Republic of Macedonia

By | 2019-01-08T12:12:12+00:00 January 8th, 2019|Latest News|Comments Off on President Ivanov: Let’s protect, respect and love the Republic of Macedonia

The President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, together with his wife, Ms. Maja Ivanova and his son Ivan, today attended the central celebration of the Nativity of Christ - Christmas in the Cathedral "St. Kliment Ohridski ", in Skopje, where the Head of the Macedonian Orthodox Church - Ohrid Archbishopric, HH Stefan, received [...]

4 01, 2019

ПОСЛЕ РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА, ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО Е НЕУСТАВНО ПРЕД 30 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА!

By | 2019-01-04T05:20:34+00:00 January 4th, 2019|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on ПОСЛЕ РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА, ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО Е НЕУСТАВНО ПРЕД 30 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) со индигнација го отфрла ултимативното барање на генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг за целосно завршување на процедурата во врска со Преспанскиот договор во Скопје и во Атина до 15-ти февруари 2019 година. Точно е дека Уставниот суд со Решение У.број 89/2017 од 7 февруари 2017 година не поведе постапка за [...]

15 11, 2018

One Small Step for Man, One Giant Leap for WMC

By | 2018-11-15T03:40:46+00:00 November 15th, 2018|Community, Latest News, Press Release|Comments Off on One Small Step for Man, One Giant Leap for WMC

It is with great pride that the World Macedonian Congress – Australia (WMC-A) announces the appointment and promotion of Mr Jim Stefanovski as the Global Chief Operations Officer for the World Macedonian Congress (WMC). The World Macedonian Congress branches around the world are growing rapidly and after extensive international consultation amongst all WMC branches, the [...]

21 10, 2018

ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНИ НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО И ИДЕНТИТЕТОТ Е НЕПРИФАТЛИВА И НИШТОВНА!

By | 2018-10-21T04:18:21+00:00 October 21st, 2018|Latest News, Press Release|0 Comments

За Македонците, по род и државјанство, од сите делови на Македонија, во татковината и во светот, Одлуката на Собранието за пристапување кон измени на Уставот според Спогодбата Димитров-Коѕиас е неприфатлива и ништовна и претставува велепредавство на државата и нацијата поради флагрантно кршење на Уставот и законите! Светскиот Македонски Конгрес (СМК) повторно потсетува дека две третини [...]

13 08, 2018

БОЈКОТ НА РЕФЕРЕНДУМОТ, ОСТАВКА НА ВЛАДАТА И РАСПУШТАЊЕ НА СОБРАНИЕТО!

By | 2018-08-13T00:51:15+00:00 August 13th, 2018|Community, Latest News, Press Release|0 Comments

Денес во големата сала на Музејот на македонската револуционерна борба во Скопје се одржува 28 Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес. На 28 Генерално Собрание на СМК присуствуваа претставници од сите делови на Македонија, европските и прекуокеанските земји Канада, САД и Австралија. Во работното претседателство на 28. Генерално Собрание на СМК беа избрани: претседателот на [...]

14 04, 2018

WORLD MACEDONIAN CONGRESS FILES CRIMINAL PROCEEDINGS AGAINST ZAEV AND DIMITROV FOR CRIMES AGAINST THE STATE AND THE NATION!

By | 2018-04-14T22:14:01+00:00 April 14th, 2018|Latest News|0 Comments

The World Macedonian Congress (WMC) filed criminal proceedings against the Prime Minister of the Republic of Macedonia Zoran Zaev and Foreign Minister Nikola Dimitrov with the Public Prosecutor's Office in Skopje for damaging the international reputation of the Republic of Macedonia (Article 178), the public ridicule of the Macedonian people (Article 179), high treason (Article [...]

Load More Posts