29 11, 2018

ИНИЦИЈАТИВА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ СО 19 ДРЖАВИ!

By | 2018-11-29T12:12:07+00:00 November 29th, 2018|Latest News, Press Release|Comments Off on ИНИЦИЈАТИВА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ СО 19 ДРЖАВИ!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) до Претседателот на Републиката поднесе иницијатива за воспоставување диполоматски односи со 19 држави во светот под државното име Македонија. Во иницијативата до Претседателот на Републиката проф.д-р Ѓорге Иванов, СМК потсетува дека процесот на меѓународното етаблирање на Македонија започна после дисолуцијата на поранешна СФР Југославија, со Декларацијата за сувереност на Социјалистичка Република [...]

26 10, 2018

Обраќање на отворањето на првата Национална конференција за византологија и медиевистика на тема „Самуиловата држава – 1000 години потоа (1018-2018)“

By | 2018-10-26T14:47:31+00:00 October 26th, 2018|Latest News|0 Comments

Почитувани присутни, Дами и господа, Чест ми е да ве поздравам на првата Национална конференција за византологија и медиевистика. Летово, додека престојував во вилата „Билјана" во Охрид, кај мене дојдоа професорите Филиповски и Цветановски и ме поканија да бидам покровител на оваа конференција. Додека разговаравме за Самуил, пред очи ни беше Охрид и Самуиловата тврдина. [...]

3 10, 2018

Address by the President of the Republic of Macedonia / Обраќање на Претседателот на Република Македонија

By | 2018-10-03T03:50:05+00:00 October 3rd, 2018|Latest News|0 Comments

Respected citizens of the Republic of Macedonia, On yesterday's referendum, the people rejected the Prespa Agreement. By refusing to vote, the people clearly pleaded against hasty, imposed and harmful decisions adopted without a previously reached national consensus. The silent majority decided. The boycott is the voice of those who are underestimated and not heard. The [...]

28 09, 2018

H.E. Mr. Gjorge Ivanov, President of Republic of Macedonia at the UN – Addresses General Debate, 73rd Session

By | 2018-09-28T08:31:51+00:00 September 28th, 2018|Latest News|0 Comments

Statement Summary: UN PRESS RELEASE- GJORGE IVANOV, President of the Republic of Macedonia, recalled that “as a constitutive republic with a right of self-determination to secession, Macedonia was a co-founder of the United Nations”.  Although his country became a member of the United Nations in 1993, it was denied the sovereign right to call itself [...]

23 09, 2018

ИВАНОВ: НА 30 СЕПТЕМВРИ НЕМА ДА ГЛАСАМ! БОЈКОТИРАМ!

By | 2018-09-23T21:57:09+00:00 September 23rd, 2018|Latest News|0 Comments

23 Септември 2018 година, Детроит, САД - На Македонската вечера во Детроит, организирана од Македонската заедница во САД во чест на престојот на Претседателот на Република Македонија, пред обраќањето на Генералното собрание на Обединетите Нации во Њујорк, во врска со владиниот референдум на 30 септември 2018 година, проф. д-р Ѓорге Иванов порача: - Ова е [...]

14 06, 2018

Message to Macedonians from President Ivanov

By | 2018-06-14T17:54:18+00:00 June 14th, 2018|Latest News|0 Comments

Respected citizens of the Republic of Macedonia, Let me inform you that today for the first time I received the agreement reached between the prime ministers of the Republic of Macedonia and the Hellenic Republic. At the meeting I had this morning with Prime Minister Zaev and Minister Dimitrov, I told them that this is [...]