SMK Bara Javnoto Obvinitelstvo Da Gi Povleče Site Tužbi

POMILUVANJE NA OSUDENITE I POVLEKUVANJE NA SITE TUŽBI I PREKIN NA SITE ISTRAŽNI DEJSTVIJA VO VRSKA SO NASTANITE OD 27 APRIL ZARADI SEMAKEDONSKO POMIRUVANJE I OBEDINUVANJE!

29 noemvri 2017 godina, Skopje, Makedonija – Svetskiot Makedonski Kongres (SMK) bara donesuvanje na Zakon za pomiluvanje na involviranite vo nastanite od 27 april 2017 godina vo Sobranieto na Republika Makedonija, po itna postapka, imajḱi go predvid nivniot patriotizam za zaštita na suverenitetot i integritetot na državnosta.

Znaejḱi deka prethodno Sobranieto so zakon gi amnestira teroristite od vojnata vo 2001 godina, neprifatlivo e učesnicite vo dviženjeto “Za zaednička Makedonija“ da bidat pritvorani i sudeni po baranje na Osnovnoto javno obvinitelstvo za krivično delo “terorističko zagrozuvanje na ustavniot poredok i bezbednosta“.

SMK bara javnoto obvinitelstvo da gi povleče site tužbi i da gi prekine site istražni dejstvija po službenost, a poradi ednakvosta na site pred Ustavot i zakonite i semakedonsko pomiruvanje i obedinuvanje.

SMK po pravilo go osuduva sekoe fizičko i političko nasilstvo vo državata, no smeta deka narodot i graǵanite imaa pravo na samoodbrana na zakonodavniot dom od uzurpacija na vlasta, otkako šeeset dena od fevruari do 27 april godinava, nikoj ne posveti vnimanie na mirnite protesti i baranjata od dviženjeto “Za zaednička Makedonija“ vo Republikata i meǵu Makedoncite vo svetot, posebno posle proklamacijata na Talat Džaferi za “pretsedatel” na Sobranieto sproti 16-godišninata od masakrot na teroristi na ONA vrz osum pripadnici na Vooruženite sili na Makedonija kaj Vejce na 28 april 2001 godina čij komandant beše Talat Džaferi i peenjeto na državnata himna na Republika Albanija od sobraniskata govornica.

SMK povikuva na semakedonsko pomiruvanje i obedinuvanje za odbrana na imeto na državata i identitetot na nacijata.

SMK go osuduva političkiot revanšizam i demonstracijata na sila od pozicii na vlast, što generira tenzii i vrši polarizacija vo opštestvoto.

By | 2017-11-30T03:32:17+11:00 November 30th, 2017|Latest News|Comments Off on SMK Bara Javnoto Obvinitelstvo Da Gi Povleče Site Tužbi